YETENEKLER NOT İLE DEĞERLENDİRİLMESİN

ÖĞRENCİLERDEKİ yetenek ve ilgilerin açığa çıkarılması ve geliştirilmesi için, eğitimde bazı ders ve etkinlikler olmalıdır. Bu ders ve etkinlikler okullarımızda zaten yok mu?

Dediğinizi duyar gibi oluyorum.

Evet okullarımızda bu ders ve etkinlikler var, fakat bu ders ve etkinlikler ile yetenekler ortaya çıkarılıyor derseniz bu kısmen doğru olur.

Okullarda, resim, müzik, beden eğitimi gibi derslerde öğrencilere not verilmemelidir. Çünkü bu saydığım dersler, yetenek gerektiren derslerdir. Öğrenci ilgi duyduğu ve uğraşmaktan hoşlandığı bu derslerden birini seçebilmeli, istemiyorsa hiç birini seçmeyebilmeli veya birden fazla da ders seçebilmelidir ve bu ders ve etkinlik ile uğraşırken, kafasında not ve karşısındaki öğretmenin elinde de not defteri olmamalıdır.

Eğitimde bu kadar reform niteliğinde, doğru ya da yanlışlığı tartışılabilir, çalışmalar yapılırken bence göz ardı edilen ve aslında tartışılması gereken en önemli konulardan birisi de bu olmalıydı.

Müzik, resim, beden eğitimi derslerinde öğretmenin not vermesi, yerine öğrencinin bu alanlarda ki, ilgi ve uğraşlarının kanalize ettirilmesi, geliştirilmeye müsaitse geliştirilmesi bu derslerin ve etkinlikleri en önemli amacı olmalıdır.

Bu çalışmalarda yeteneğini geliştirmek, ilgisini farklı uğraşlar ile ortaya koyabilmesi için uygun ortam hazırlanmalı, öğrenci kendi istediği kadar ve kendi istediği şekilde daha serbest hazırlanan bu etkinliklere katılmalıdır.

Bu güne kadar yapılanlarla, müzikten, resimden, beden eğitimden soğutulan nesiller yetiştirilmiştir. Bu ders ve etkinliklere daha çok severek ve isteyerek katılan öğrenciler, müziği, resimi, spor ve beden eğitimini daha çok seven nesiller ve bireyler yetişecektir.

Eğitimciliğim boyunca, resim, müzik ve beden eğitimi derslerindeki çeşitli zorlanma, isteksizlik ve aldığı notlardan dolayı sıkıntı yaşayan çok sayıda öğrenciye şahit olmuşumdur

Bu arada kendimi saymıyorum!

Karşımızda ki öğrencilerin, bu etkinliklerden birine yeteneği olsun istiyoruz, ilgisi olsa, sevse yetmez mi? Hayır sevmesi ve ilgilenmesi değil yetenekli olmasını istiyoruz. Hiç kimsenin zorla bir yeteneğini ortaya çıkaramayız, sadece var olan yeteneğini ortaya çıkarmasına ortam ve imkan sağlayabiliriz.

Not vermekle, o sınıfta ki en yetenekli öğrenci ile en düşük yetenekli öğrenciyi aynı not baremi üzerinden değerlendiriyoruz ve böylelikle yeteneği daha az olan öğrencinin o ders ve etkinlikten iyice soğumasına, uzaklaşmasına neden oluyoruz.

Eğitimciler, sendikalar, yeteneğin ölçülmediği, yalnızca ortaya çıkarılması için ortamın hazırlandığı yeni bir anlayışın tartışılma zamanı gelmedi mi dersiniz? UYARI: Sitemizde yayınlanan haber, fotoğraf, video ve köşe yazıları, aktif link verilmek koşuluyla yayınlanabilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar