“Yerel esnaf olmazsa, siyaset de olmaz, yönetecek bir şehir de”

“Yerel esnaf olmazsa, siyaset de olmaz, yönetecek bir şehir de”

İktidar ve muhalefeti esnaflar üzerinden siyasi rant sağlamakla eleştiren Tuğral, yerel yönetime de rest çekti.

GÜNAY PABUŞÇU - Pandeminin olumsuz etkilerinin en çok etkilediği esnaflar, yerel ve genel yönetimden beklediklerini  ‘can suyu’nu bir türlü alamadı. Koronavirüs nedeniyle aylardır kepenk kapatan esnafların sorunlarını ve taleplerini Nazilli Esnafları Güç Birliği Derneği Başkanı Meltem Tuğral bir kez daha dile getirdi.

Tuğral, koronavirüsle mücadeleyi sert sözlerle eleştirerek, pandemi sürecinde iktidar ve muhalefetin siyasi rant sağlamaya çalıştığını iddia etti.

Sözlerine, “Bilindiği gibi tüm dünyada etkili olan pandemi, etkisi nispeten azalmış olsa da halen devam ediyor” diyerek başlayan Tuğral, “2020 yılı Mart ayından beri değişik yoğunlukta ve şekillerde alınan tedbirlerle süreç idare ediliyor. Nazilli Esnafları Güç Birliği Derneği olarak biz de tedbirlerden maddi ve manevi en çok etkilenen grup olan  esnaflar adına ne yapabiliriz konusunda çalışmalar yapıyoruz. Gerek sosyal medya sayfalarından, gerek basın kanalıyla, gerekse yetkililerle yüz yüze görüşerek en azından yerel yönetimlerden esnafa destek olması yönünde taleplerimiz oldu. Başta SGK prim borçları, vergi ve krediler olmak üzere ülke genelinde yapılması istenen talepler birçok STK tarafından ve ulusal basın aracılığı ile dile getirildi. Yapılmış olan düzenlemelerin yeterliliği konusu saklı kalmakla beraber, yerel olarak atılması gereken adımlar konusunda açıklama yapma ihtiyacı doğmuştur” diye konuştu.

Yerel esnafın pandemi dışında internet alışverişi ve zincir marketler ile de mücadele ettiğini belirten  Tuğral, “Satın alma maliyetinin yüksekliği nedeniyle aynı malı daha pahalıya satmak zorunda kalan, reklam, promosyon vb. harcamaları neredeyse sıfır olan esnafın, istediği ürün grubunu satamaması ve pandemi bahanesiyle kısıtlı çalışması veya  tamamen kapalı olması mevcut durumu daha da zorlaştırmaktadır” dedi.

“Kimse mücadele bahanesi yapmasın”

Koronavirüsle mücadele çifte standardın uygulandığının altını çizen Tuğral, bir ay tüm iş yerlerinin kapatılmasını istedi. Tuğral, “İki kişinin içeriye zor girdiği ayakkabıcı, tuhafiye, züccaciye, büfe benzeri işyerleri kapatılırken, içeride 20-30 kişinin dolaştığı, birçok ürüne temas ettiği zincir marketlerin açık olması, 5-10-20 kişinin oturduğu kafe, kahvehane ve parklar kapatılırken, haftanın dört günü binlerce insanın pazarda buluşması pandemi ile mücadele değildir. Kimse mücadele bahanesi yapmasın. 9-10 ay yarı açık, yarı kapalı esnaf ile bu mücadele olmaz. Bir ay tüm hayat dursun mücadele olacaksa” ifadelerine yer verdi.

“Yerel yönetimden icraat bekliyoruz”

İktidar ve muhalefeti esnaflar üzerinden siyasi rant sağlamakla eleştiren Tuğral, yerel yönetime de rest çekti. Yerel yönetimden esnaf için adım atmasını beklediklerini kaydeden Tuğral, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Diğer taraftan iktidar muhalefet tüm siyasiler esnaf için bir şeyler yapıyormuş gibi yapıyor, bundan siyasi rant sağlamaya çalışıyorlar. Belirttiğimiz gibi ülke çapında alınan yetersiz tedbirlere zaten ilgili her STK tepki gösteriyor. Biz de onlara katılıyoruz. Ama yerel bir dernek olarak burada yapılan ve yapılmayanları da biliyoruz. Belediye başkanımız ve meclis üyelerimiz esnafa destek olacak bir çalışma yapamadılar. Eldivenden merdivene, züccaciyeden beyaz eşyaya, yiyecekten giyeceğe her şeyi satan zincir marketlerin belli kurallar çerçevesinde kısıtlanması talebimizi bir kere de buradan tekrarlıyorum. Yerel yönetim iyi bilmelidir ki yerel esnaf olmazsa siyaset de olmaz yönetecek bir şehir de. Yapacağız edeceğiz siyaseti biteli çok oldu. Artık icraatların konuşulduğu zaman. Yerel yönetimden icraat bekliyoruz. İlk belediye meclisinde imar planları gündeminden sonra zincir marketlerin gündeme alınmasını bekliyoruz.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.