Emekliye ek zammın tarihi netleşti

Emekliye ek zammın tarihi netleşti

Milyonlarca emekliyi yakından ilgilendiren çalışma hayatına ilişkin kanun teklifi Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Yasayla, en düşük emekli aylığı 10 bin liraya, SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarına yapılacak zam oranı ise yüzde 49,25'e yükseltildi. Peki, emekliye ek zam ne zaman ödenecek?

Çalışma hayatıyla ilgili düzenlemeler içeren İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. SSK ve Bağ-Kur emekli maaşlarında ocak ödeme dönemi itibarıyla 6 aylık artış oranı yüzde 49,25 olacak.
En düşük emekli aylığı, ocak ayından itibaren uygulanmak üzere 7 bin 500 liradan 10 bin liraya yükseltilecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, SSK ve Bağ-Kur emekli zamlarıyla ilgili şu açıklamayı yapmıştı:

"Emeklilerimizden gelen haklı talepler doğrultusunda, bakanlarımızı talimatlandırmıştım. Buna göre, SSK ve Bağ-Kur emeklilerimizin aylıklarının artış oranını memur emeklilerimizle aynı seviyeye yükseltme kararı aldık. Meclisimizin de onayını aldıktan sonra, aylıklarda Ocak 2024 itibariyle 6 aylık artış oranını yüzde 49,25 olarak uygulayacağız."

Emekliye ek zam ne zaman Resmi Gazete'de yayımlanacak?

Bakan Işıkhan, ek zamdan kaynaklı farkların, Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra 1 hafta içerisinde ödeneceğini açıkladı. Söz konusu kararın en kısa zaman içinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Emekliye ek zam ne zaman ödenecek?

Emekliye ek zamma ilişkin yasal düzenlemeyi Erdoğan'ın imzalamasının ardından Resmi Gazete'de yayımlanacak ve gelecek hafta itibarıyla emeklilerin ek ödemeleri hesaba geçecek. Kök aylıklar ilave zam sonrası yeniden hesaplanacak. Yeni zamla birlikte 10 bin liranın üzerinde kalan emekli sayısı da arttı. Örneğin 6 bin 900 lira kök aylığı olan emekli yeni zamla birlikte 3 bin 398 lira artışla 10 bin 298 lira alacak.

 Hangi emekliye ne kadar ek zam farkı ödenecek?

Kök aylığı 10 bin lira seviyesinde olan bir emeklinin yeni aylığı 14 bin 925 lira, 12 bin 500 lira olanın 18 bin 656 lira, 15 bin lira olanın 22 bin 387 lira, 20 bin lira olanın da 29 bin 850 lira olacak.
7 bin 616 lira olan emekli aylığı yüzde 49.25 artışla 7 bin 616 liradan 11 bin 366 liraya, kök aylığı 6 bin 818 lira olan en düşük Bağ-Kur emeklisinin aylığı da 10 bin 175 liraya çıktı. Bağ-Kur tarım işçilerinin kök aylığı da 5 bin 420 liradan 8 bin 89 liraya çıkarken bu tutar da 10 bin liraya tamamlanacak.

Emekliye zam farkı ne zaman ödenecek?

Memur emeklisi her ayın 1'i ile 5'i arasında maaş alıyor. Ocak ve temmuz aylarında zam farkı alıyorlar.

Aylıklarını her ay alanlara, 1 aylık tutarında ödeme yapılacak.

Aylıklarını üçer aylıklar halinde alanlardan kasım-aralık-ocak döneminde aylık alanlara 1 aylık tutarında, aralık-ocak-şubat döneminde aylık alanlara 2 aylık tutarında, ocak-şubat-mart döneminde aylık alanlara 3 aylık tutarında aylık farkı verilecek.

2 milyon 481 bin 769 kişiye 19,3 milyar TL fark tutarı ödenecek.

Harp ve vazife malullerinin ek ödemeleri de başlayacak.

Bu kapsamdaki 59 bin 33 kişiye toplam 992,9 milyon TL ödeme yapılacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.