Kısırlık Ortada Kalkacak
“Kök hücreden sperm ve suni yumurta elde edilmesi, kısırlığı bitirecek gelişmelerdir. Kısırlık, en fazla 5 yıl sonra ortadan kalkacak” dedi.
Kısırlık tedavisinde dünya çapında önemli çalışmalar yapıldığını belirten kadın hastalıkları ve doğum uzmanı, Doktor İsmet Besen, “Kök hücreden sperm ve suni yumurta elde edilmesi, kısırlığı bitirecek gelişmelerdir. Kısırlık, en fazla 5 yıl sonra ortadan kalkacak” dedi.
Günümüzün en önemli hastalıklarından biri olan kısırlık, sağlık teknolojisinde yapılan devrim niteliğindeki çalışmalarla önemli ölçüde aşıldı. Eskiden boşanmalara neden olan hastalık, artık daha kolay tedavi edilebiliyor.
Aydın’da görev yapan Uzman Doktor İsmet Besen, kısırlıkla ilgili çalışmaların bu hastalığı bitirecek ölçüde geliştiğini belirtti.
“HAYATA DAİR HER ŞEY KISIRLIĞI TETİKLEYEBİLİR”
Bir yıl boyunca, korunmasız bir şekilde ilişkiye giren çiftlerin çocukları olmaması halinde kısırlık teşhisi konulabileceğini ve tedavi arayışına girilmesi gerektiğini ifade eden Besen, kısırlığın nedenleri ile ilgili algının da son yıllarda değiştiğini söyledi. Besen, “Kısırlık kadından kaynaklanan bir sorun olarak bilinir. Ama son 5 yılda, kadından kaynaklanan kısırlık vak'aları yüzde 30’lara kadar indi. Erkek faktörü daha yaygın görülüyor” dedi.
Yaş ilerlemesi, yumurta ya da hormon eksikliği, geçirilen hastalıklar, stres, hayat şartları, yediğimiz yemekten kullandığımız telefona ve kıyafetlerimize kadar pek çok etkenin kısırlığı tetikleyebildiğini belirten Dr. İsmet Besen, çözüm için hastalığın sebeplerinin iyi teşhis edilmesi gerektiğini belirtti.
Çocuk yapmak için en ideal dönemin 19-25 yaş aralığı olduğunun altını çizen Besen, “25 yaş sonrasında yumurta rezervlerinde yüzde 4-5 oranında düşüş yaşanıyor. Bu da doğum şansını azaltıyor” diye konuştu.
“KISIRLIK DÜNYANIN SONU DEĞİL”
Kısırlığa karşı en yaygın uygulama ise tüp bebek. Dr. İsmet Besen, “Tüp bebeğin ortaya çıkmasıyla birlikte, kısırlığın bilinen sebepleri oldukça azaldı. Dünyada ve Türkiye’de mikro cip dediğimiz bir yöntem uygulanıyor. Bu yöntemle çoğu zaman olumlu sonuç alınıyor. Bu yöntemle 11 yıldır çocuğu olmayan bir hastamızda sonuç aldık” dedi. Çok olumlu teknolojik gelişmeler yaşandığını ifade eden Besen, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kısırlık, hayatın bir gerçeği ama hayatın sonu değil. Tüp bebek teknolojisinin gelişmiş olması, ABD’de hiç spermi olmayan insanlardan kök hücre yoluyla sperm elde edilmesi, Japonya’da suni yumurta elde edilmiş olması, kısırlığı, en fazla 5 yıl sonra ortadan kaldıracak. Japonya’dan birkaç gün önce yapılan açıklamaya göre, kök hücreden elde edilen suni yumurta ile fare doğumu gerçekleştirildi. Bu, kadının kısırlığını tamamen bitirmiş oluyor.”
Kısırlık tedavisinde önemli bir unsurun da hastanın psikolojik durumu ve hastanın doğru yönlendirilmesi olduğunu ifade eden Uzman Dr. İsmet Besen, “Hasta, psikolojik olarak rahat olmazsa tedavisi oldukça zordur. Ancak “Ömür boyu çocuk sahibi olamazsın” denilen hastaların, çabalamaya son verdikten sonra çocuk sahibi olduğunu da gördük” dedi.
Kısırlıkla mücadelede “umutsuz vak'a” demek, oldukça zor. Dr. İsmet Besen’in deneyimleri, bunun somut örneklerini oluşturuyor. Besen, “25 yıl boyunca çocuğu olmayan ve birçok hastaneye başvuran bir hastamızı tedavi ettik. 6 ay evvel çocuğu oldu ve gayet sağlıklı. 18 yıldır hiç çocuğu olmayan Kars’taki bir hastamızı, kocasını da ürologlarla birlikte tedavi ederek çocuk sahibi yaptık” ifadelerini kullandı.
Teknolojik gelişmeler, aynı zamanda kullanılan cihazlara da yansıyor. Dr. İsmet Besen, I-Live ve HD live özellikleri bulunan ultrason cihazı ile rahimin üst bölgesini ışıklandırdıklarını, böylece teşhis ve tedavinin kolaylaştığını belirtti.
DR. İSMET BESEN KİMDİR?
1967’de Şırnak’ta doğdu. İlk ve orta öğrenimini Cizre’de tamamladı. Elazığ Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni tamamladı. İlk görev yeri olarak Memleketi Şırnak’ın birçok ilçesinde 17 yıl görev yaptı.
1995-1998 arasında aşılanmanın yüzde 90’a çıkarılmasında görev aldı.
1998’de bir hastaya konulan difteri teşhisiyle olası salgını önledi. Türkiye’de yeniden aşı üretilmesini sağladı.
1999’da 5 bin insanın aşılandığı kızamık aşı kampanyasında görev aldı.
Silopi’deki sağlık ocağında günde 600 hastaya kadar tedavi uyguladı.
1997 yılında Silopi’de Sağlık Grup Başkanlığı yaptı.
Sağlık Grup Başkanlığı döneminde Silopi Devlet Hastanesi’nin yapılmasına katkı sundu.
2007’de Türkiye genelinde yılın doktoru seçildi.
2007-2009 yılları arasında kadın hastalıkları ve doğum konusunda uzmanlığını tamamladı. Özel olarak “kısırlık” üzerinde çalıştı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.