Esnaf Tedirgin!..

Esnaf Tedirgin!..

Seçimden sonra yaşanan dolar ve faiz oranlarının yükselmesi ve erken seçime gidilmesiyle de bu oranların daha da artması vatandaş ve esnafı tedirgin ediyor.Genel Seçimler sonucuna göre hükümetin kurul...

Seçimden sonra yaşanan dolar ve faiz oranlarının yükselmesi ve erken seçime gidilmesiyle de bu oranların daha da artması vatandaş ve esnafı tedirgin ediyor.

Genel Seçimler sonucuna göre hükümetin kurulamamasından dolayı ülke içinde bir bekleyiş var. Dolar fiyatlarının ve faiz oranlarını yükselmesi ile birlikte özellikle kredi oranlarındaki değişim başta esnaf olmak üzere vatandaşı tedirgin ediyor. Kazım Karabekir Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatif Başkanı Seyfettin Saka, 2004 yılından bu yana faiz oranlarının büyük ölçüde düştüğü ve bu durumun esnaf için çok uygun olduğunu belirterek, yaşanacak bir düzensizlikle faiz oranlarındaki değişimin büyük ölçüde esnafa yansımasından tedirgin olduklarını ifade etti.

HERŞEY GÜVENOYLARINA BAĞLI

Güvenoyunun sağlanıp sağlanamamasının esnaf açısından önemini dile getiren Saka, “Seçimden sonra bilindiği gibi faiz oranlarında bir miktar artış oldu. Ancak şuanda bu arış esnafa verilen kredilere yansımadı. Güvenoyu sağlanmazsa korkuyorum ki bu artış devam edecek ve sonu kaçınılmaz olarak esnafa verilen kredilere de bu faiz yansıyacak. Eski zamanı 2000’li yılların başına doğru özellikle bu sıkıntıları çok yaşadık. İnşallah o günlere bir daha görmeyiz. Biz şuanda yüzde 5 oranlı kredi veriyoruz. Normalde yüzde 10 bu kredilerin faiz oranı, fakat yüzde 5’ini hazine karşılıyor. Yarın hazine bu yüzde 5’lik faizi karşılamazsa esnafa verilen kredilerin faizi bir anda yüzde 10’a çıkacak. Birazda faiz artarsa kooperatif esnafları çok zor duruma düşecekler. Şuana kadar gidişat çok iyiydi, paramız boldu, bu parayı esnafımıza dağıtıyorduk, esnaf işini rahatlıkla görüyordu. Esnaf ezilmeden kimseye mahcup olmadan gelip kredisini alıp işini görüyordu.” dedi.

NERDEN NEREYE

11 Yılda faiz oranların büyük ölçüde düştüğüne dikkat çeken Saka, “2004’de ben bu kooperatifi kurduğum zaman faiz oranı yüzde 27’lerdeydi. Daha evvel zamanlara bakarsak ise bu faiz oranları yüzde 100’e yakın işliyordu. O dönemlerde vatandaş çok zor durumdaydı. 2,500 TL kredi alıyorduk 10 Bin TL olarak zorla ödüyorduk hatta çoğu esnaf ödeyemiyor ve hacizle karşı karşı kalıyordu. Bakın 2004 yılında yüzde 27’lerde olan faiz bu gün yüzde 5’e kadar düştü.” diye konuştu.

GİDİŞAT ESNAFA YANSIMAMALI

Sonuçların esnafa yansımaması gerektiğini ifade eden Saka, “Pazar günü seçim oldu Pazartesi günü dolar hemen fırladı, faiz arttı. Bu esnafımız için büyük bir sıkıntı. İnşallah partiler aralarında anlaşır ve sağlıklı bir koalisyon kurulur. Bir an önce bu sorunlar düzelir ki bu gidişat esnafımıza yansımaz. Partiler aldıkları oyların k,hakkını vermeli, birbirleriyle tartışmadan ülke menfaatlerini gözetmek için konuşup anlaşmalılar.” şeklinde konuştu.

SONUÇ İÇLER AÇICI DEĞİL

Saka, “Eğer erken seçim olur ya da partiler arasında çıkacak tartışmalar ülke ekonomisine büyük zarar verecektir. Bu zarar en başta esnafımıza, vatandaşımıza zarar verecektir. Vatandaş huzursuz olacak, ekonomik durumdan dolayı ailelere kadar huzursuzluk yaşanacak. Özellikle küçük esnafın birçoğu dükkânlarını kapatmak zorunda kalacak, yatırımcıların birçoğu ülkeden çekilecek. Şahsen benim tanıdığım bazı yatırımcılar şuanda beklemede. Doların hareketlerine göre yatırımları geri çekecek ya da yatırımına devam edecek. İnşallah ülke ve milletimiz için hayırlısı olur.” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.