CHP’li Yıldız’dan Bakan Kurum'a soru yağmuru

CHP’li Yıldız’dan Bakan Kurum'a soru yağmuru

CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, Meclis Başkanlığı'na bir soru önergesi vererek, TOKİ'nin yeni sosyal konut projesine ilişkin sorularının Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanmasını istedi.

TOKİ’yi gündemine alan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, “TOKİ son yıllarda vatandaşın konut ihtiyacını karşılayamamaktadır. Yapılan ihaleler çeşitli geçersiz sebepler gösterilerek iptal edilmektedir. 2019-2020-2021 yıllarında 2 sene sonunda teslim sözü verilen ihalesi gerçekleşmiş, hak sahipleri belirlenmiş daha sonra ihalesi iptal edilmiş, tamamlanamamış yaklaşık 70 bin konut problemi vardır. Yüzde 15 tasfiye kanunu çıkarıldıktan sonra yüklenici firmalar teminatlarını yakarak iş bırakma yoluna gittiler. Firmalara fiyat farkları verilseydi, konutlar vatandaşa teslim edilmiş olacaktı. Bunun yanı sıra 2025 yılının sonuna kadar 500 bin Sosyal Konut Projesi vatandaşa duyuruldu. 422 milyar liraya mal olacak projeye 36 milyar lira ödenek konuldu. Bu ödenekle bu projenin de sonu önceki yıllardan farklı olmayacaktır ve yine vatandaş mağduriyet yasayacaktır.” dedi.

CHP’li Yıldız, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a şu soruları yöneltti;

1-    Kaç tane ihale iptal edildi asıl gerekçeleriyle açıklayacak mısınız?

2-    Yüzde 15'e kadar tasfiye kanunu çıkarıldı. Yüzde 15'i geçen firmalar teminatlarını yakmayı göze alarak işi bırakma yoluna gittiler. Fiyat farkları gerçek değerleriyle verilseydi şu an 2 yılda tamamlanacak sözü verilen konutlar sahiplerine teslim edilebilirdi. Firmalara bu fiyat farkları neden verilmedi?

3-    422 milyar liraya mal olacak projeyi 36 milyar lira ödenekle nasıl yapacaksınız?

4-    1 m2 inşaat maliyeti 7 bin lira olan yani 100 m2’lik bir evi KDV'si ve arsa payı hariç şekilde 700 bin liraya asgari ücreti 5 bin 500 lira olan vatandaş nasıl sahip olabilir?

5-    500 bin sosyal konut projesi başlandı deniliyor. 2019-2020-202 senelerinde hak sahipleri belirlenmiş, ihaleleri dahi yapılıp daha sonra iptal edilmiş yani halen ihale hazırlığı aşamasında olan yaklaşık 70 bin konut ne olacak?

6-    Hak sahiplerinden paralar toplandı ve sürecin nasıl ilerleyeceğine dair sorulara TOKİ sadece ‘Çalışma aşamasındayız’ gibi kısa yanıtlar vererek geçiştiriyor. Hak sahiplerinin mağduriyetleri nasıl giderilecek?

7-    TÜİK fiyatları piyasanın oldukça altında açıklıyor. Bu tabloda ihaleleri alan yüklenici firmaların aradaki farkı cebinden mi karşılamalarını bekliyorsunuz?

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.