Dr. İsmail SERİNKAN

Dr. İsmail SERİNKAN

3 T ( TARIM, TURİZM, TİCARET )

3 T ( TARIM, TURİZM, TİCARET )

İlimiz Tarım ve Turizm açısından çok önemli bir yere sahiptir. Yüksek bir potansiyele sahip olan ilimizde bu iki sektörle birlikte Ticaretin gelişmesi kaçınılmazdır. Tarım ve Turizmdeki çalışmalar ticareti tetikleyerek geliştirecektir. Bu nedenle 3 T olarak adlandırdığım projenin hayata geçirilmesi çok önemlidir.

Aydın ili tarım potansiyeli ve geçmişten gelen tarım kültürüyle çok önemli avantaja sahip bir tarım bölgesidir. Ancak, bugün tarımda dezavantajlı bölge durumuna gelmiştir. Dezavantajlı duruma gelmesinin birçok sebebi vardır. Bunlardan en önemlisi tarımla ilgili yeterince organizasyon ve bilinçlendirme çalışmalarının yeterli düzeyde yapılmayışı olduğu kanaatindeyim.

Aydın ilinin tarımsal geçmişi binyıllarla ifade edilmektedir. Köklü bir geçmişi ve geleneği olan tarımın geleceğe entegrasyonunda geç kalınmıştır. Dünyada tarımla ilgili uygulamalar ve tercihler değişmiştir. Bilinçli ekim, dikim ve  doğal yöntemler uygulanmaya başlanmıştır. Tüketici tercihleri her geçen gün değişmekte ve doğal ürünlere geçiş yoğunlaşmaktadır. Tarımdaki en önemli sıkıntının sağlıklı beslenme ve sağlıklı gıdaların az üretilmesi olduğu artık bilinmektedir. Günümüzde dünyada birçok hastalıkların baş göstermesinin en önemli nedenlerinde biriside doğal olmayan yöntemlerle üretilen ürünlerdir. Bu konuda kamu otoriteleri dahil bireysel olarak ta işin ciddiyetine varılmıştır. Nitelikli ve doğal gıdaların önemi artmıştır.

Toprağa suni ve yapay destekleyicilerin verilmesi topraktaki faydalı organizmaları öldürmekte ve toprağın doğallığına zarar vermektedir. Bu nedenle en önemli öncelik toprağın ve toprak kalitesinin korunması olmalıdır. Sağlıklı ürünler için toprak kalitesinin devam ettirilmesi, nitelikli ürünlerin elde edilmesi için geleneksel ve doğal yöntemlere geçilmesi zorunluluktur. Aksi halde ürün kalitesinin yanında toprak kalitesinde de azalmalar olacaktır.

Dünyada tarım geleneksel metotlara yönelmektedir. Sağlıklı yaşam için olmazsa olmaz olan doğal ve sağlıklı gıdaların üretilmesi ve pazara sunulması öncelik haline gelmiştir. Yapılan birçok faaliyetler artık tarımda eski sistemin yeniden yapılandırılması çalışmalarıdır. Perme kültür sistemine dönüş gösteren tarımsal uygulamaların biran önce bölgemizde başlatılması acilen gerekmektedir. Sanayi tipi üretimle daha fazla ürün elde edilse de bu artış fiyata yansımamakta ve hatta fiyatta dezavantaj yaratmaktadır. Doğal ürünler, sanayi tipi üretilen ürünlere göre en az beş kat fazla para etmektedir. Bunun yanı sırada doğal ve sağlıklı gıdalar elde edilerek insan ve toplum sağlığına katkı sağlamaktadır.

Aydın ilinin dezavantajlı durumdan bir an önce çıkması gerekmektedir. 400 bin hektara yakın kültür arazisi olan ve tarımsal açıdan altyapısı bulunan ilimizin dezavantajlı duruma gelmesinin sebepleri bilinse de yeniden tanımlanmalıdır. Dezavantajlı durumdan çıkmak için tüm paydaşların yer aldığı bir platform oluşturulmalı ve çalışmalara başlanmalıdır. Avrupa Birliği tarımsal faaliyetlerle ilgili dezavantajlı bölgelere her türlü desteği vermektedir. Bu desteklere maddi desteklerde ilave edilmiştir. LEADER yaklaşımı denilen bu sistem desteklerle dezavantajlı durumdan avantajlı duruma geçmek için bir fırsattır. Yapılması gereken paydaşları harekete geçirmek, çalışma grubu kurmak ve çalışma eylem planı yapmaktır.

Tarım turizmi açısından da çalışmalar yapılmalıdır. Tarım turizmi teşvik edilmelidir. Geçmişten geleceğe tarım kültürünü taşımak gerekmektedir. Tarım müzeleri kurulmalıdır. Tarım müzeleri sayesinde Aydın ilinin tarımsal geçmişi nesillere aktarılmalıdır. Cazibe merkezleri oluşturulmalıdır.

Aydın ili tarımın yanında turizmde de kökten bir kültüre ve altyapıya sahiptir. Ancak Turizmde de dezavantajlı bölge haline gelmiştir. Tarihin bütün derinliğinin hemen hemen Aydın ilinde bulunması turizm açısından daha büyük gelirlere ulaşabileceğinin göstergesidir. Turizmde de tarım gibi yeniden yapılanma ve hak ettiği yere getirmek için çalışma grubu oluşturulmalıdır. Paydaşların bir araya getirilmesi, çalışma grupları oluşturulması ve eylem planı hazırlanması gerekmektedir. Efes gibi, Afrodisias gibi çok önemli turizm yerlerine sahip olması ayrıca Meryem ana gibi ruhani bir yerin olması inanç turizmi açısından bir avantajdır.

Tarım ve Turizmde yapılacak çalışmalar Aydın ilinin ticaretini de artıracaktır. Tarımsal ürünlerin depolanması, işlenmesi gerekmektedir. Bölgesinde üretilen bir ürünü işlemesi tarımsal işletmelerin artması bölge ticareti açısından önemlidir. Bu sebeple 3T olarak adlandırdığım  ( Tarım, Turizm, Ticaret ) projenin hayata geçirilmesi Aydın ilinde gayrisafi milli hasılayı artıracaktır. Ülke gelişmesine de katkı sağlayacaktır.

Aydın için birçok önemli proje hayata geçirilebilir. Potansiyel olarak çok yüksek bir yer olan ilimiz hak ettiği yere gelmelidir.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dr. İsmail SERİNKAN Arşivi