Mehmet Ali CİNTOSUN

Mehmet Ali CİNTOSUN

Alıcık ve Özcan'ın seçim analizi!

Uzun zaman sonra tekrar kendi köşemde sizlerle birlikteyim. Nazilli'de yeni bir dönem başladı, her ne kadar eskiye benzese de Başkan Kürşat Engin Özcan ve ekibine başarılar diliyorum.
*
Zorlu bir seçim sürecini geride bıraktık. MHP lideri Devlet Bahçeli'nin Nazilli'de evlatlarım dediği Haluk Alıcık ve Kürşat Engin Özcan yan yana yol yürüdükleri 2009, 2014 seçimlerinin ardından 2019'da birbirlerine rakip oldular.
*
MHP'den ayrılarak gemiyi terk eden Özcan, İYİ Parti oluşumunun Aydın'daki vitrin yüzü oldu. Abi-kardeş ilişkisi bulunan iki siyasi isim, Nazilli'de kıran kırana bir seçim atmosferinde yarıştı.
*
115 bin 131 seçmenin bulunduğu Nazilli'de 99 bin 11 kişi 375 sandıkta oy kullandı. 93 bin 373 oy kabul görürken, 5 bin 658 oy ise geçersiz sayıldı. 
Millet İttifakının adayı İYİ Partili Kürşat Engin Özcan 45 bin 50 oyla Nazilli Belediye Başkanı seçilirken, Cumhur İttifakının adayı MHP'li Haluk Alıcık ise 41 bin 976 oy aldı. Aradaki fark ise 3 bin 74... 

*
MHP'li Alıcık ve İYİ Partili Özcan'ın seçim sürecini değerlendirdim. 
Öncelikle 10 yıl boyunca ilçenin belediye başkanlığı görevini yürüten Haluk Alıcık'ın seçimi nasıl kaybettiğini ele alalım.

*Başkan kendinden başka kimseyi dinlemedi. 
*Tek güç olarak kendisini gördü. 
*2009 ve 2014'te yol yürüdüğü dostlarıyla ayrı düştü. 
*Belediye içindeki disiplini sağlayamadı. 
*Sosyal medya iletişiminde amatörce hareket etti. 
*Danışmanlarının vurdumduymazlığı ve etkisizliği, istihbaratların kendisine ulaşmasına engel oldu. 
*Köy arazilerinin satışının neden yapıldığı algısını iyi anlatamadı. 
*Seçimlere bir ay kala arazi satışlarının yapılması, oy kaybetmesine neden oldu. 
*Seçim Koordinasyonunun başında olan Özgen Türker'in yürüttüğü algı operasyonları başarılı olamadı. 
*"Mustafa Savaş'a oy vermeyen banada oy vermesin" gafı seçmenin tepkisini çekti. 
*Uzun yıllar boyunca yan yana yol yürüdüğü rakibi Kürşat Engin Özcan' ı iyi analiz edemedi. 
*Seçim ziyaretlerine gittiği köy kahvelerinde seçmen ile sert tartışmalara girmesi Alıcık'a eksi yazdırdı. 
*Alıcık'la birlikte seçim çalışmalarına katılan AK Partili siyasetçilerin, ittifak kurulmadan bir gün önceye kadar Alıcık aleyhinde propaganda yürütmesi seçmenin kafasını karıştırdı. 
*AK Parti İlçe Başkanlığı, ittifak adayı Haluk Alıcık' dan daha çok Büyükşehir Adayları Mustafa Savaş için çalışma yürüttü. 
*Mustafa Savaş'ın algı ekibinin ilçede yaptığı şişirilmiş anket sonuçlarını Alıcık' a inandırtması, başkanın rahat hareket etmesine neden oldu. 
*2016 yılında çekilen kadın personele tokat videosu 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde basına servis edildi. Bu algı operasyonuyla Başkan Alıcık, yıpratıldı. 
*Belediye personelinin hak edişlerinin verilmemesi, seçimin kaderini değiştirdi. 
*MHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Depboylu' nun talimatıyla belediye meclis üyeliği listesine sokulan isimlerin tanınmamış ve etkisiz olması parti içinde huzursuzluk çıkarttı. Başkan Alıcık buna müdahale edemedi. 
*Alıcık'ın yakın ekibi "Nasılsa 60 bin oy alacağız" diyerek seçim boyunca yerinden kalkmadı. 
*AK Partili ve MHP'li seçmenlerin bir kısmı, AK Parti kontenjanından belediye meclis üyesi adayı olarak yazılan Ali Ertürk'ü listede görünce, tepki olarak İYİ Parti saflarına geçti. 
*Seçimlere 3 gün kala Millet İttifakı aleyhine yapılan kirli manipülasyonda 40 bin HDP afişinin dağıtılması ve İYİ Partili Kürşat Engin Özcan'ın olaya anında müdahale ederek sabaha karşı sokak sokak yerden broşür toplaması Alıcık'a en az 2 puan kaybettirdi. 
*
Nazilli'nin yeni belediye başkanı Kürşat Engin Özcan'ın seçimde yürüttüğü kampanya ve algı operasyonları yerinde oldu. Şunu açıkca ifade etmeliyim ki Başkan Özcan, dersine iyi çalıştı fakat karşı tarafın yaptığı hatalar sayesinde seçimi kazandı. 

SEÇİMİN KADERİ! 

Belediye meclis listesi hazırlandığı dönemde listede yaşanan kriz nedeniyle Başkan Özcan, sinirlerine hakim olamadı ve adaylıktan çekilmek için istifa mektubu hazırladı. Bu şekilde seçimin kazanılmayağını belirten Özcan, arkadaşları tarafından zar zor ikna edildi. Bu konunun detaylarını ileri ki günlerde kaleme alacağım. 

*Millet İttifakının ilçe başkanları İYİ Partili Durmuş Kural ve CHP'li Serkan Sevim'in önderliğinde hazırlanan seçim koordinasyonu uyumlu çalıştı. 
*Mahalle ve köylerde araştırmalar yapılarak, seçmenin hangi konulardan dertli olduğu belirlendi ve o konularla ilgili çalışmalar yapıldı. 
*Sosyal medya profesyonel şeklide kullanıldı. 2 ayda milyonlarca kişiye erişim sağlanırken, Kürşat Engin Özcan'ın ilçedeki tanınırlığı yüzde 96'lara çıkartıldı. 
*Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı, Özlem Çerçioğlu ve ekibinin defalarca Nazilli'ye gelmesi CHP kitlesini ittifaka dahil etti. 
*Gece yarılarında özel olarak gerçekleştirilen ev ziyaretleriyle büyük ailelerin desteği alındı. 
*Köy arazilerinin satışını her defasında eleştiren Özcan, "Ata miraslarını satmayacağız" diyerek köylünün gönlünü aldı. 
*Rakibi Haluk Alıcık'ı iyi analiz etti. 
*Alıcık'ın yıllarca yol yürüdüğü isimleri kendi tarafına çekti. 
*Cumhur İttifakının arasına sızdırılan kişilerle irtibat halinde olundu ve rakibin yapacak olduğu propaganda ve çalışmalar hakkında bilgi alındı. 

*Kısacası seçimlere iyi hazırlık yapan Kürşat Engin Özcan, rakibi Haluk Alıcık'ın sürekli hata yapmasıyla seçimi kazandı. Alıcık'ım hatası onu 5 yıl boyunca Nazilli Belediye Başkanlığı koltuğuna oturttu.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum