Mehmet Ali CİNTOSUN

Mehmet Ali CİNTOSUN

Özlem Çerçioğlu'na hatırlatma; Nazilli'nin il olmasını en çok onlar istemişti...

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Nazilli ziyaretinde çok sert açıklamalar yaptı. Çerçioğlu’nun ağzından ilk kez “Ben de Nazilli’nin il olmasını istiyorum” kelimesini duydum. 

Nazilli halkını 45 yıldır aldatıyorlar, kandırıyorlar” dedi. 

Başkan Çerçioğlu bu kelimeleri kullanırken, bir ay önce Nazilli’yi yerden yere vuran Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar da oradaydı…
Planlı bir organizasyon olduğu belliydi…

Ama Çerçioğlu’nun danışmanları kendisini yanlış yönlendirmiş olacak ki Nazilli 45 yıldır değil, 86 yıldır il olmayı bekliyor.

Nazilli’nin il olmasını en çok CHP’li siyasetçiler istemiş ve gündeme getirmişti..

*

1937 yılında Nazilli Sümerbank Basma Fabrikası’nın açılışına gelerek Nazilli’yi şereflendiren Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, “Nazilli atide göstereceği gelişme ile vilayet merkezi olacaktır” açıklaması yapmıştı…

O dönemde Türkiye’nin birçok ilinden göç alan Nazilli bir ticaret merkezi olmuştu. 

*

Ata’nın vefatından sonra ülkenin başına geçen İsmet İnönü de Nazilli’ye ayrı özen göstermişti. 1941, 1942, 1943, 1949 ve 1961 yıllarında Nazilli’ye gelen İnönü, “Nazilli’nin haklı isteği olan il olması işini halledeceğiz” demişti. 

*

CHP’de İnönü-Ecevit arasında genel başkanlık seçimleri vardı. Bülent Ecevit ve eşi Rahşan Ecevit’in parti içi görüşmeler kapsamında ilk ziyaret ettikleri yer “Nazilli” oldu. Burada partililerle bir araya gelen Ecevit’e seslenen Nazillililer “arkandayız Karaoğlan” dedi. 
Bu ziyaret bir milat oldu

Kurultay'da parti meclisi için yapılan güven oylamasında Ecevit yanlılarının 507'ye karşılık 709 oy ile güvenoyu alması üzerine 8 Mayıs 1972'de istifa eden İsmet İnönü'nün yerine 14 Mayıs 1972 tarihinde genel başkanlığa seçildi.

*

Ecevit’in Nazilli’ye olan ayrı bir vefası vardı. 
Ecevit 1974 yılında başbakan olduğu dönemde, Nazilli halkına şöyle seslenmişti; “Nazilli’nin 68 plakalı aracı hazırlansın.”    

Ülkede “Kıbrıs Harekatı-Ambargolar- 1980 İhtilali- Siyasi Yasaklar” derken Nazilli’nin il olma mevzusu askıya alındı. 

En son il 1957 yılında Kırşehir olmuştu. Ecevit’in 68 plakalı sözü hala hafızalardaydı…

*

1980’li yıllara gelindiğinde CHP’nin kapatılmasının ardından SHP kurulmuş ve başında da İsmet İnönü’nün oğlu Erdal İnönü bulunuyordu. Babasının Nazilli’ye verdiği il sözünü unutmamış olacak ki o da, “Birçok ilden büyük olan Nazilli il olacaktır” açıklaması yapmıştı… 

*

Kırşehir’in il yapılmasının ardından tam 32 yıl geçmişti. ‘Ecevit’in Nazilli için düşündüğü ‘68 plaka’ 1989 yılında Aksaray’a verilmişti. 

Aksaray’ın ardından aynı yıl Bayburt, Karaman ve Kırıkkale,1990'da Batman ve Şırnak, 1991'de Bartın,1992'de Ardahan ve Iğdır 1995'te Yalova, Karabük ve Kilis, 1996'da Osmaniye, 1999'da Düzce il oldu.

Nazilli’nin hayalleri yine suya düşmüştü

*

Bu süre sarfında CHP’li siyasetçilerin Nazilli il olacak vaadi hala devam ediyordu. 
Bunun yanında CHP’li üst düzey yöneticileri örnek alan diğer siyasilerde Nazilli’yi il yapacağız sözleri vermişti. Ama o sözler hiçbir zaman yerine getirilmedi. 

*

En son ‘Nazilli İl Olma Platformu’ tarafından CHP Genel Merkezi’nde Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşme gerçekleştirildi. Kılıçdaroğlu heyete, “Nazilli’nin il olmasını ben dile getireceğim. Recep bey gerçekleştirir.” ifadesinde bulunmuştu. 

*

Sözün özüne gelecek olursak Özlem Çerçioğlu’nun “Nazilli’yi kandıranlara diyorum, 45 yıldır il olacak dediniz? Nerede 45 yıldır neden yapmadınız?” cümleleri kendi siyasi görüşüne çok ters düştü… İlk sözü veren de Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci Cumhurbaşkanı, CHP Genel Başkanı İsmet İnönü’dür…

Nazillili olduğunu her yerde dile getiren Başkan Çerçioğlu’na soruyorum, “2002’den beri aktif siyaset yapıyorsunuz? Nazilli’nin il olması için siz ne yaptınız?”

*

Sayın Çerçioğlu, il olma hayalimizin fikir babası Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’tür.
Atatürk’ün işaret ettiği yolda ilerleyen Nazilli halkının mücadelesine siz de destek verin.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
11 Yorum