Vet. Hek. Burak Dağbaş

Vet. Hek. Burak Dağbaş

Sağlıklı bir arkadaş için en önemli faktörlerden biri "beslenme"

Sağlıklı bir arkadaş için en önemli faktörlerden biri "beslenme"

Öncelikle merhaba, bundan sonra her pazar bu köşede sizlerle birlikte evcil dostlarımızla alakalı bilgi paylaşımı ve yer yer soru - cevaplarımız olacak. Şimdiden iyi okumalar...

Beslenme konusu; ister insan, ister evcil dostlarımız olsun bir canlının en önemli sağlık parametrelerinin başında gelmektedir.

Bu hafta bu konuda bir mama nasıl seçilmelidir, doğru bildiğimiz yanlışlar ve petlerin mama defanslarında neler yapmamız gerektiğinden söz edeceğiz.

Öncelikle mama seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Mama seçimine öncelikle kaliteli bir mama seçimi ile başlamak gerekiyor. Elbet ki fiyatları konusunda daha uygun fiyatlara yönelebiliyoruz lakin, kapalı paket mamalarla ve bu mamaların paket arkasındaki içerik kısmını incelememiz çok mühim. Detaylı bir içerik açıklaması olan mama firmaları o mamanın şefafflığını gözler önüne seriyor ve güven endeksi böylelikle artıyor.

Bazı hasta yakınlarımız bu içerikteki "Hidrolize protein" kısmına dikkat çekip,  proteinin gerçek olmadığını düşünüyor.

Fakat "Hidrolize protein" aslında sindirilebilirliğin kolaylığından bahseden bir parametre olup gerçek bir protein kaynağıdır.

Proteinden bahsetmişken, bir diğer mama seçim kriterimiz olan "yaş grubumuz" da önemli noktalardan bir tanesi.

"Puppy" dediğimiz yavru çocuklarımızın protein ve enerji ihtiyaçları takdir edersiniz ki hem yaşama payı hem de büyüme çağı olduğu için daha fazla olacaktır ve buna uygun mama seçilmelidir.

Yavrudan, ergenliğe veya tavuklu, balıklı, kuzulu  mamaların kendi arasında geçişlerinde veyahut marka değişimlerinde neler yapmalıyız?

Bu değişimler sırasında sabır ve kalite önemlidir. Daha kaliteli bir mamaya geçmek daha kolay olabiliyorken, kaliteyi düşürmek kolay ve bu mamayı aynı istekle yedirmek daha zordur. Veya aynı marka içinde protein kaynaklı farklı olan mamalarda geçişler zor olabilir. Biz bu duruma evcil arkadaşımızın mama defansı diyoruz. Bu defansı kırmak çok önemli çünkü bu defansı aşamadığımız sürece arkadaşımızın seçiciliği gün geçtikçe artacak ve eski mamasını bile reddedebilecektir.

Bu konuda en fazla 3 gün ısrarcı olabilirsiniz.3 günü aşan durumlarda bir veteriner hekime 
mutlaka danışmalısınız. Fakat 72 saatlik süreçte petlerinizin inatla mamaya karşı defans oluşturması durumunda aynı mamayı günlük  yenileyerek, tekrar tekrar önüne koyarak mama tüketmeleri zorlayabilirsiniz. 

Mama değişim süreçlerinde

Eski yeni  mamaların  birleşimleri çok önemli .Toplam 1 haftalık zamana yayılacak bu süreçte; örneğin iki gün eski mamadan %75, yeni mamadan %25 karıştırılarak başlanmalı, bu süreçte yeni mama miktarı günden güne artırılarak, 1 hafta sonunda %100 yeni mama konumuna gelmeliyiz.

Hızlı geçişlerde bağırsak mikroflorasını, bu ani geçişle bozup; kendi elimizle bir kabızlık veya ishale sebep olabiliriz. Onun için mama geçişlerine aman dikkat edelim.

Doğru bildiğimiz yanlışlar

Bu anlamda çok kısa birkaç noktaya değinmek istiyorum. Sokakta olan minik arkadaşlarımız için elinizden geleni yaptığınıza canı gönülden 
inanıyorum fakat yardım etmek isterken daha çok zarar verebildiğimiz maalesef ki oluyor.

Örneğin  inek sütünün yavru kedi ve köpeklere verilmesi. Hemen diyeceksiniz ki sütü sulandırarak veriyorum. Ne kadar sulandırsanız da  önemli olan yoğunluktan ziyade inek sütündeki laktoz şekeridir. Petlerin maalesef sindirim sisteminde bu laktozu sindirecek, laktaz enzimi yoktur bunun için süt, şişkinliğe ve ishale sebep olabilir. Yavrular için bu ishal ölümcül seyredebilir. Ayrıca ister küçük ister büyük ırk köpek veya kediler olsun; kesinlikle "kemik- kılçıklı balık -  kanat ucu" vb. içinde kemiksel yapılar bulunduran hiçbir gıda verilmemeli.

Çünkü bu ürünler gırtlak, yemek borusu veya mide yırtıklarına sebep olabiliyor. Bunların sonucunda maalesef iyilik yapmak isterken, güzel yavrularımızın hayatlarına mal olabiliyoruz. Lütfen bu konularda dikkatli olalım.

Son olarak "satın alma sahiplen" ve her köşeye  "bir kap su bir kap mama" diyerek bu haftayı kapatıyorum.


Veteriner Hekim Burak Dağbaş

Sorularınız için Instagram iletişim adresi: @burak.dagbas

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Vet. Hek. Burak Dağbaş Arşivi