Atay: Performans Bir Halk Sağlığı Sorunu
Aydın Tabip Odası Yönetim Kurulu, il genelinde 270 doktorun katılımıyla gerçekleşen performans araştırmasının sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı.
Aydın Tabip Odası Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte düzenlediği basın toplantısıyla performans değerlendirmesinin sonuçlarını açıklayan Aydın Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Eralp Atay, araştırma için 300 hekime kapalı zarf içerisinde anket formu gönderdiklerini söyledi. 270 hekimin anket formlarını doldurarak kendilerine teslim ettiğini açıklayan Atay, 30 hekimin ise zarfı boş olarak göndermesine bir anlam veremediklerine işaret ederek, “Çalışma, Aydın ilinin 2. ve 3. basamak sağlık kurumlarından en büyük beşinde 2013 yılının Mart ayında gerçekleştirilmiştir. Hekimlere, Aydın Tabip Odasının o kurumdaki temsilcileri tarafından ulaşılmış, çalışmanın amacı anlatılmış ve hekimler katılmaya davet edilmişlerdir. Anket, kabul edenler tarafından kendi kendilerine doldurulmuş ve anketle birlikte verilen bir zarfa konularak geri alınmıştır” dedi. Performans araştırmasından çıkan sonuçları paylaşan Atay, “Ankete katılan hekimlerimizden yüzde 74’ü performans sistemine geçilmesiyle günde bakılan hasta sayısının arttığını, yüzde 71’i hasta başına düşen muayene süresinin azaldığını, yüzde 58’i tanı ve tedavi hizmetleri yeterliliğinin azaldığını, yüzde 68’i endikasyon dışı işlemlerin arttığını, yüzde 67,5’, tıbbi hataların arttığını ve yüzde 74’ü de etik olmayan uygulamaların arttığını ifade ediyor. Mesleki eğitimleriyle ilgili olarak da yüzde 77’si lisans ve lisans sonrası tıp eğitimine ayrılan sürenin azaldığını, yüzde 85’i literatür okumaya ayrılan sürenin azaldığını ve yüzde 80’i de bilimsel toplantıya katılımın azaldığını düşünüyor. Çalışma ortamlarıyla ilgili olarak ise ekimlerimizden yüzde 86’sı iş yükünün arttığını, yüzde 84’ü tatil süresinin azaldığını, yüzde 91’i mesleki doyumun azaldığını, yüzde 90’ı mesleki dayanışmanın azaldığını ve yüzde 95’i de çalışma stresinin arttığını öngörüyor. Ekonomik durumlarıyla ilgili sorulara ise meslektaşlarımızdan yüzde 91’i hekimler arası ücret eşitsizliğinin arttığı, yüzde 85’i gelir memnuniyetinin azaldığı, yüzde 74’ü yakın gelecekte ekonomik durumlarının daha kötü olacağını düşündüğünü ve yüzde 87’si ise gelecek korkusunun arttı şeklinde cevaplamış. Genel olarak hekimlerimizden yüzde 95’i halktan saygı görmenin azaldığını, yüzde 72’si yöneticilerle iletişimlerinin azaldığını, yüzde 75’i mesleki örgütlenmenin azaldığını, yüzde 83’ü ifade özgürlüğünün azaldığını ve yüzde 91’i de hekim olmaktan mutlu olma durumunun azaldığını beyan ediyor” diye konuştu.
“HEKİMLER MUTLU DEĞİL”
Performans araştırmasının sonuçlarına bakıldığında hekimlerin mutlu olmadığının tespit edildiğini savunan Dr. Eralp Atay, sözlerini şöyle tamamladı: “Bugünkü haliyle Performans uygulaması sağlık sisteminin işleyişini büyük oranda etkilemekte ve sarsıcı etik sorunlara yol açmaktadır. Öncelikle hekimlerin çalışma biçimine doğrudan yapılan müdahaleler ile en başından hekim-hasta ilişkisinin özelliği bozulmaktadır. Bugünkü performans ölçütleri hasta hekim ilişkisini belirlemekte ve hekimlerden yalnız sayıyla ölçülebilir bir hizmeti beklemektedir. Oysa hasta hekim ilişkisi rahat ve güvene dayalı bir ilişki olup sağlık hizmeti sunumunda hastanın bilgilerini paylaşmasını sağlayan yakın bir ilişkiyi doğurucudur. Bu güven ilişkisinin oluşması ‘3 dakikalık muayene’ ile sağlanamaz. Her bir hasta ile ilişkinin özel ve güvenilir biçimde olması sabit bir zamana sıkıştırılamaz. Performans sisteminde hekimler açısından gelir ve gelecek kaygısının artması, sorunun temelini oluşturmaktadır. Çalışmanın en önemli sonuçlarından biri de, hekimlerin hemen hemen tamamının ifade ettiği gibi halktan saygı görmenin azalması, halk üzerinde hekimlik itibarının düşüşü, son zamanlarda hekimlere yönelik şiddetin nedenini açıklayabilir”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.