AYTO, ‘kabuk’ değiştiriyor

AYTO, ‘kabuk’ değiştiriyor

Aydın Ticaret Odası’nın imajının çok büyük olduğunu dikkat çeken Başkan Hakan Ülken, bu imajın kendilerini zora soktuğunu söyledi.

AYDIN Ticaret Odası’nın (AYTO) yeni başkanı Hakan Ülken, seçim süreci, önümüzdeki dönem planları ve odanın mevcut durumuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Aydın Ticaret Odası’nın imajının çok büyük olduğunu dikkat çeken Hakan Ülken, bu imajın kendilerini zora soktuğunu belirtti. Öncelikle hedeflerinin üyelere ulaşabilir olmak için oda üyelerinin verilerini güncellemek olduğunu ifade eden Ülken, oda bünyesinde yeni bir masa oluşturarak bütün üyelere bütün kurumların teşviklerinden haberdar edeceklerini sözlerine ekledi. Aydın’da en fazla üyeye sahip Aydın Ticaret Odası seçimleri öncesinde bu kadar büyük bir fark ile seçimi kazanacaklarını kendileri dahil bir çok kesimin ihtimal bile vermediği Hakan Ülken önderliğindeki Güneş Grubu seçimlerde 19 komiteden 15’ni alarak 51 kişilik meclis koltuğundan 38’ni kazandı. Biz grubu ise 4 komiteden 13 ismi meclise sokabildi. Seçimlerin ardından odanın yönetim kurulu başkanlığına seçilen Hakan Ülken ile siz okurlarımız için bir araya gelip merak edilenleri konuştuk.

‘MECLİS ÜYELERİNDEN MAL SATIN ALINMAYACAK’

Sohbetimizin başında geçmişte kalan seçimle ilgili konuşmama kararı aldıklarını hatırlatan ve seçimlerin olduğu gün okul bahçesinde dahi sevinç gösterilerinde bulunulmasına izin vermeyen Hakan Ülken sözlerini, “Göreve yapmamamız gerekenleri yapmayarak başladık. Oda mal ve hizmet satın alımlarında kesinlikle meclis üyelerinden mal ve hizmet satın alınmayacak. Bu etik değil, bunun yapılmaması gerekiyor.  Eğer Aydın’da olan bir ürün var ise Aydın Ticaret Odası üyelerinden mal ve hizmet satın alınacak. Örneğin çiçekçi, oda olarak çiçek alımlarımızı ve çelenk gönderimlerini kendi üyeleri arasından dönüşümlü olarak sabitlenmiş bir fiyat üzerinden satın alacak. Oda araçlarında kullanılan akaryakıtlar oda üyelerinden dönüşümlü olarak alınacak. Bu uygulamayı başlattık. Bu olması gereken bir şeydi ve onu yerine getiriyoruz”

‘FARK BEKLENTİMİZİN ÜSTÜNDE OLDU’

Seçimi bu kadar farkla kazanmalarındaki etkenleri sorduğumuz Hakan Ülken, “Geçmiş yönetimle ilgili konuşamamayı seçim sürecinde kendimize düstur edindik. Şimdide bunu devam ettirmek istiyoruz. Seçimleri kazanacağımız kesin olarak biliyorduk fakat fark beklentimizin üstünde oldu. Biz 11-8 gibi düşünüyorduk. Alacağımızı düşündüğümüz bir komitede kaybettik fakat kaybedeceğimizi düşündüğümüz bir komiteyi de aldık. Şubat seçimleri olsaydı biz mutlaka dezavantajlı olurduk” şeklinde cevap verdi.

SİYASİ KİMLİKLERİMİZLE DEĞİL, TİCARİ KİMLİKLERİMİZLE BURADAYIZ’

AYTO Meclisi üyelerinin ve kendisinin belli bir siyasi kimliği olduğunu hatırlattığımız Başkan Ülken biz sorumuzu tamamlamadan, “Kesinlikle hiç bir arkadaşımın ve benim siyasi kimliğim odaya yansımaz. Çünkü biz siyasi kimliklerimizle değil, ticari kimliklerimizle buradayız. Birçok arkadaşımız daha öncesinden burada geçmiş dönemlerde de bu tür karma bir meclis vardı ve bu tür bir sorunla karşılaşmadık. Burada bu durum bir gelenek haline gelmiş. Kesinlikle odaya siyasi kimliklerimiz yansımaz. Ve biz bilinçli olarak da böyle bir seçim yapmadık. Yani her dünya görüşünden insan burada olsun gözüyle bakmadık. Ama öylede olmuş. Açıkçası ben baktığımda her siyasi görüşten, her siyasi partiye üye olan birçok arkadaşımız var. Biz onları kendi siyasi görüşlerine göre değil, ticari kimliklerine ticari başarılarına piyasadaki güvenilirlik kat sayılarına göre belirledik. Demek ki her dünya görüşüne sahip başarılı, güvenilir insan varmış” dedi.

‘ÖNCELİKLE GÖREVİMİZİ YERİNE GETİRECEĞİZ’

Başkan Ülken, Aydın Ticaret Odasını nasıl bulduklarını ve nasıl bir yol haritası çizdikleri yönündeki sorumuz karşısında, “Öncelikle insanlarımıza bir hatırlatmada bulunmak istiyorum. Ticaret odaları kamu kurumu niteliğinde meslek odasıdır, bir sivil toplum örgütü değildir. Meslek odası ne yapar meslek odası meslektaşlarının haklarını korur ve ticaretlerinin gelişmelerini yönelik adımlar atar. Kanun açıkçası şunu söylüyor ‘sadece sadece üyelerinin haklarını koruyup onların ticaretlerini geliştirebilirsin ve ticaretlerine yönelik faaliyette bulunabilirsin bunun dışında her türlü faaliyet seni ağır cezada yargılamaya kadar götürebilir’ diyor işin Türkçesi bu. Kalkıp okul aile birliklerine, derneklerin yemeklerine, derneklerin mecmualarına abone olup bağış yapma gibi bir şansın yok.  Aydın’da ticaret odasının adı büyük ama bütçesi o kadar büyük değil aksine baya bir küçük. Odamızın bütçesi 3 trilyon. 3 Milyon lira az bir para değil ama Aydın Ticaret Odasının imajına baktığınız zaman 3 Trilyonluk değil herhalde 13 Trilyonluk bir imajı vardır. Bu algı bize zora sokuyor. Genel anlamda devletin birçok kurumu buna okullar, turizm il müdürlüğü aklınıza gelen birçok devlet kurumunun yanı sıra dernekler, sivil toplum örgütleri ciddi manada ticaret odasını çok büyük paralar sahibi kendi projelerini destek olması gereken bir olarak görüyor. Bu kurum kendi özünde yerine getirmesi gereken faaliyetler var bizim önce bunları yerine getirmemiz gerekiyor. Biz mutlaka sosyal projelerin içinde, Aydın’a ilgilendiren projelerin içinde yer alacağız. Bundan kaçmayacağız. Öncelikli görevlerimizi yerine getireceğiz ondan sonra bunlara bakacağız. Bizim en öncelikli görevimiz Aydın Ticaret Odası üyelerimizin problemleriyle ilgilenmek ve onlarla hemhal olmak çözüm yollarını arayıp bu çözüm yollarını sonuna kadar zorlayıp neticeye ulaştırmak için gayret sarf etmek. Birincisi bu ikincisi üyelerimizin haklarını korumanın yanı sıra ticaretlerini nasıl geliştirebiliriz ve bunun için önlerini nasıl açabiliriz. Bunun için çok büyük düşünmeye gerek yok. Örneğin fularlara üyelerimizi mutlaka iştirak ettirmeliyiz” dedi.

‘ÜYELERİMİZİN YÜZDE 60’NIN BİLGİLERİ GÜNCEL DEĞİL’

Başkan Ülken, “Bizim üye odaklı birçok projeyi hayata geçirebilmemiz için öncelikle üyelerimize ulaşabilir olmamız lazım. Maalesef şuanda Aydın Ticaret Odası üyelerinin yüzde 60-70 yakının bilgileri güncel değil.  Oda tarafından üyelere gönderilen ajandalar, bayraklar vesaire yarıdan fazlası geri geliyor. Öncelikle bizim adres, cep telefonu, sabit telefon, faks ve elektronik posta yoluyla üyemize ulaşılabilir olmamız lazım. Üye kayıtlarında bu bilgilerin bir kısmı var bir kısmı yok. Bu noktada biz veri tabanımızı güncelleme başlattık. Bu bizim 4 sene içerisinde yapacak olduğumuz bütün faaliyetlerin temelini oluşturuyor. Bu olmadan bizim aklımızdaki üye odaklı projelerimizin hiç birini faaliyete geçiremeyiz. Bu noktada biz veri güncellememizi tamamlayacağız. Veri güncellememizi tamamladıktan sonra aklımızdaki üye odaklı projeleri hayata geçireceğiz. Nedir onlar fuarlar, Aydın’daki ve kendi sektörlerini ilgilendiren önemli gelişmelerden üyelerimizin haberdar edilmesi, örneğin sadece 7 meslek komite içerisindeki medikalciler ile ilgili Aydın’da bir satın alam bir ihale var diyelim, biz o ihale bilgisini sadece medikalcilere ulaştırabilmemiz lazım. Bu faks yoluyla olur, elektronik posta yoluyla olur telefonla olur her türlü üyemize o bilgiyi ulaştırmamız lazım. Üyelerimizin kendi aralarındaki ticari hacimleri geliştirebilmek adına bir birleriyle iletişim kurmalarını sağlamamız gerekli. AYTO üye işbirliği bilişim ağını oluşturup iyice geliştirdikten sonra son noktada üyelerimizin bir biriyle alışverişini sağlıklı bir ortamda gerçekleştirmelerini amaçlıyoruz. Bunlar için bizim veri tabanımızın mutla güncellenmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

‘BİR MASA OLUŞTURMAK İSTİYORUZ’

Aydın ölçeğinde AYTO üyelerinin ve Aydın’daki ticaretin gelişimine katkı sunabilecek partner projeler geliştirebilecekleri her türlü kamu kurum ve kuruluşuyla çalışacaklarını dikkat çeken Hakan Ülken, “TOBB’un çok önemli teşvikleri var. Bunların bir kısmından üyelerimizin hatta meclis üyelerimizin bile haberi yok. Kobi ve şirketler şahıs firmaları tüm üyelerimize yönelik devletin özel sektörün GEKA’nın KOSGEB’in İŞKUR’un, kırsal kalkınmadan ve TOBB’un ne kadar teşvik ve desteği varsa bunlarla ilgili danışabilecekleri bir masa kurmayı hedefliyoruz. Bu konunun uzmanı deneyimli, kendini bu konuda yetiştirmiş bir görevliyi bu konuda hazırlayıp her hangi bir üyemizin gelip tek tek diğer kurumlarla ne alabileceğini konuşması yerine tek elden oda bünyesinde hangi teşviklerden hangi şartlar altında ve hangi formları doldurarak destek alabileceğini öğrenebileceği danışabileceği bir masa oluşturmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

‘BİNANIN HALİ HARAP’

Önceki dönemde mecliste oy birliği ile alınan kararla satın alınan yeni hizmet binasıyla ilgili açıklamalarda da bulunan AYTO’nun çiçeği burnundaki başkanı Hakan Ülken, “Yeni binamızla ilgili içimizdeki teknik elemanlar vasıtasıyla bir çalışma başlattık. Mimarlar Odası ve İnşaat Mühendisleri odası ile görüştük. Binanın hali harap. Rutubetten dolayı 10-12 metre kusma yapmış, izolasyonunda problem var. Binanın istediğimiz şartlara getirilebilmesi için nasıl bir mimari çalışma ve bunun ne kadara mal olacağıyla ilgili bir çalışma yaptırıyoruz. Yıkılıp yapılsa ne olur onun maliyetini de çıkarttıracağız. Bunların sonuçlarını mukayese edip sadece Aydın Ticaret Odası üyelerinin katılabileceği 4-5 aşamalı bir ihaleye çıkmayı hedefliyoruz. Binamız kullanılabilir hale geldiğinde yeni yerimizi taşınmayı hedefliyoruz” dedi.

ayto,-‘kabuk’-degistiriyor-(2).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.