Vali Kerem AL, HAVADİS’e konuştu
AYDIN Temsilcimiz Durmuş Ali Kılınç, Aydın Valisi Kerem Al ile konuştu. Vali Kerem Al, Aydın ve Aydınlılar ile ilgili çok özel açıklamalarda bulundu.
AYDIN Temsilcimiz Durmuş Ali Kılınç, Aydın Valisi Kerem Al ile konuştu. Vali Kerem Al, Aydın ve Aydınlılar ile ilgili çok özel açıklamalarda bulundu. Tarıma dayalı sanayideki işleme, paketleme, depolama ve özellikle de markalaşma-pazarlama alanlarında yaşanan sıkıntıların Aydın’ın ihracatının önemli bir bölümünü oluşturan tarımsal ürünlerin satışına yönelik dış pazarlar bulma noktasında sorun oluşturduğuna çekti. Vali Al, “Organik tarım ürünleri, otomotiv, ağır sanayi vs gibi katma değeri yüksek ürünlerin üretilmemesi, markalaşmaya gerekli ölçüde ağırlık verilmemesi ile AR-GE çalışmalarının yetersizliği, ilin sanayi sektörü ihracatını olumsuz etkileyen başlıca faktörlerdir” dedi.
HİZMET BAYRAĞINI, DAHA YÜKSEKLERE TAŞIYACAĞIZ
• Aydın’a gelince nasıl bir Aydın’la karşılaştınız?
Uzun yıllar Mülkiye Başmüfettişliği ve Teftiş Kurulu Başkanlığı yapmış olmam nedeniyle hemen bütün illerin imkanları, potansiyelleri, sorunları ve gelişmişlik düzeyleri hakkında bilgim vardı. Bu nedenle Aydın’a gelmeden önce hakkında pek çok bilgiye sahiptim. Gelince bu bilgiyi yeniden değerlendirme imkanına kavuştum ve Aydın’ın düşündüğümden de güzel bir il olduğunu gördüm. Ama şunu önemle vurgulamak istiyorum ki, Aydın’ı Aydın yapan, Aydın’da yaşayan insanların maddi ve manevi güzellikleridir. Aydın için çalışan, sorunlarıyla, ihtiyaçlarıyla dertlenen, varlıklarıyla Aydın’ı güzelleştiren değerli halkımıza sizlerin aracılığıyla teşekkür etmek istiyorum. Onlarla hizmet bayrağını, inşallah daha yükseklere taşıyacağız.
• Görev yaptığınız ilk gün Aydın sanayicisinin sorunları neydi? Şu anda sorunlarla ilgili bir gelişme var mı?
Uzun bir süre 2009 yılındaki küresel ekonomik krizin olumsuz etkilerine rağmen ayakta kalmaya çabalayan Aydınlı sanayicilerimiz, 2010 yılı itibarıyla yaralarını sarmaya başlamış, üretim kapasitelerini istenilen düzeylere getirerek ve ihracatta pozitif bir ivme yakalayarak, o günlerde yaşanan finansal sıkıntıları önemli ölçüde aşmayı başarmışlardır. İlk bin ihracatçı firma ve ilk bin sanayi kuruluşları arasında yer alan firmalarımız, yeni yatırımlarıyla ilimiz sanayisinin gelişmesinde önemli rol oynamaktadır.
• Aydın sanayicisinin en büyük sorunu nedir?
Özellikle tarıma dayalı sanayide büyük bir potansiyele sahip ilimizde, tarımsal ürünlerinin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasında, markalaşma ve pazarlamada istenilen düzeye ulaşılamamıştır. Aynı iş kolunda istenilen düzeye ulaşmamış işletmelerin sayıca fazla olması, atıl kapasiteye yol açarak Aydın sanayisini olumsuz etkilemektedir. İlin sanayi potansiyelinin değerlendirilmesinde bu husus önemli bir engel teşkil etmektedir. Bu durumun ortaya çıkmasında en büyük sorun olarak, kurumsallaşma eksikliği ile girişimcilik ve ortaklık kültürünün zayıf olması belirtilebilir.
MARKALAŞMAYA GEREKLİ ÖLÇÜDE AĞIRLIK VERİLMİYOR
• Aydın ilinin ihracattaki en büyük sorunu nedir?
Önceki sorunun cevabında belirtilen, tarıma dayalı sanayideki işleme, paketleme, depolama ve özellikle de markalaşma-pazarlama alanlarında yaşanan sıkıntılar, ilimiz ihracatının önemli bir bölümünü oluşturan tarımsal ürünlerin satışına yönelik dış pazarlar bulma noktasında sorun oluşturmaktadır. Organik tarım ürünleri, otomotiv, ağır sanayi vs gibi katma değeri yüksek ürünlerin üretilmemesi, markalaşmaya gerekli ölçüde ağırlık verilmemesi ile AR-GE çalışmalarının yetersizliği, ilin sanayi sektörü ihracatını olumsuz etkileyen başlıca faktörlerdir.
• 2013 Yılında Aydın ekonomisi ile ilgili projeleriniz nelerdir?
2013 yılında, yeni teşvik sisteminin getirdiği avantajları iyi değerlendirerek, ilgili kurum ve kuruluşlarla koordinasyon içerisinde ilimize katma değeri yüksek yeni yatırımların çekilmesi ve buna bağlı olarak üretim, ihracat ve istihdamın arttırılması, yatırım ortamının iyileştirilerek potansiyel yatırımların gerçekleştirilmesinin kolaylaştırılması ve ilimizin kalkınması için gerekli her türlü adımların atılması, planlanan projelerdir. Özellikle, organize sanayi bölgelerimizdeki arazilerin uygun yatırımlar ile değerlendirilmesini sağlamak başlıca ekonomik hedefler arasında yer almaktadır. Daha önce tamamlanarak yatırımcıların hizmetine sunulan Aydın ve ASTİM Organize Sanayi Bölgeleri dışında, Nazilli ve Ortaklar OSB’de sanayi tesisleri kurulmaya başlanmış, Çine ve Söke OSB’de de alt yapı yatırımları tamamlanarak en kısa zamanda yatırımcıların hizmetine sunulacaktır. Organize Sanayi Bölgeleri’nin tamamlanarak faaliyete geçmesi, ilimiz ekonomisine önemli bir katkı sağlayacaktır.
YATIRIMLAR ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNE YÖNLENDİRİLMELİDİR
• Aydın organize sanayisinin gelişimi için neler yapıyorsunuz?
Aydın’daki organize sanayinin gelişimi için, OSB’lerimizde gerekli altyapı yatırımlarının yapılması ve katma değeri yüksek yeni yatırımların çekilmesi kapsamında gerekli koordinasyonun sağlanması ile ilgili çalışmalar yapılmaktadır. Belirli dönemlerde yapılan organize sanayi bölgeleri müteşebbis heyet toplantılarında gerekli değerlendirmeler yapılmakta olup, kaynakların etkin kullanımı ve sanayi faaliyetlerinin bir noktada organize olarak gerçekleşmesi öncelikli hedefler arasında yer almaktadır. Bu hedeflere ulaşabilmek bakımından öncelikle ilimizdeki yatırımların organize sanayi bölgelerine yönlendirilmesine ve henüz boş bulunan beş organize sanayi bölgesinin doldurulması için valiliğimize bağlı kurum ve kuruluşlarımızla birlikte koordineli bir şekilde çalışılmaktadır. Bu hususların yanı sıra, organize sanayi bölgelerinin ilgili bakanlıklar veya valiliğimiz tarafından çözülebilecek sorunlarına derhal müdahale edilerek çözüm getirilmesi sağlanmaktadır.
• Aydın sanayicisine ne tür destekler veriliyor?
İlimizde, başta yeni teşvik sistemi kapsamında sağlanan destekler olmak üzere, Ekonomi Bakanlığı tarafından teşvik mevzuatı kapsamındaki destekler, KOSGEB marifetiyle işletme geliştirme destekleri, GEKA marifetiyle işletme geliştirme ve yatırım kabiliyetlerini artırma destekleri, Kredi Garanti Fonu marifetiyle işletmelerin kredilendirilmesinde karşılaştıkları garanti sorunlarının çözümüne esas desteklemeler ve Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme tarafından tarımsal sektörün sanayileşmesi adına oluşabilecek taleplerin çözümüne esas destekler verilmektedir.
• Yatırım yapmak isteyen projesi olan kişilere destek veriyor musunuz?
İlimizde yatırım yapmak isteyen müteşebbislere, GEKA Aydın Yatırım Destek Ofisi aracılığıyla uygun destek türlerine yönlendirme yapılması, sektörel bilgilerin sunulması, uygun yatırım arazilerinin tespit edilmesi, izin ve ruhsat işlemlerinin takibi ve ilgili kurum ve kuruluşlar ile iletişimin sağlanması noktasında gerekli destekler sağlanmaktadır.
•Aydın sanayicisinin kalifiyeli çalışan desteği sağlama projeleri yapılıyor mu?
İŞKUR ve KOSGEB gibi kuruluşlar vasıtasıyla kalifiyeli çalışan istihdamı teşvik edilmektedir. İŞKUR’a kayıtlı, mesleki yeterlilik belgesi olan veya meslek lisesi, meslek yüksek okulu veya İŞKUR kurslarından mezun olan kişilerin istihdamı halinde, sigorta primi işveren hissesi belirli süreler dahilinde fondan karşılanmaktadır. Özellikle, sanayi sektörü temsilcilerinin talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda belirlenen sektör ve alanlarda gerçekleştirilen Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi (UMEM) kursları, ilimiz sanayicilerinin ihtiyaç duyduğu nitelikte çalışanların istihdamı için önemli avantajlar sağlamaktadır. KOSGEB’in Nitelikli Eleman İstihdam Desteği kapsamında ise en az fakülte veya dört yıllık yüksekokul mezunu yeni eleman istihdamı için geri ödemesiz destekler sağlanmaktadır.
• Aydın sanayicisine mesajınız var mı?
İlimiz tarım ürünlerinin pazar payının artırılmasında önceliklerden olabilecek katma değer ve markalaşma noktasında oldukça önemli olan ‘Lisanslı Depoculuk’ alanında çalışmaların gerçekleştirilmesi, sanayicilerimizin teknolojik yatırımlara yönelmeleri, AR-GE ve inovasyon konusuna önem vermeleri ilimiz sanayisine büyük katkılar sağlayacaktır. Sanayicilerimize, gerçekleştirdikleri üretim ve ihracat ile ilimiz ekonomisine olan değerli katkılarından dolayı teşekkür eder, sektörlerinde başarılara imza atmalarını dilerim.
KİMLİK KARTI
Aydın Valisi Kerem Al, 1956 yılında Muş’ta doğdu. 1980 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun olduktan sonra aynı yıl Devlet Planlama Teşkilatı’nda sözleşmeli personel olarak göreve başladı. Sırasıyla, Ankara Valiliği Kaymakam Adaylığı, Kırşehir Valiliği Kaymakam Adaylığı, Sivas Gürün Kaymakamlığı, Siirt Baykan Kaymakamlığı, Manisa Ahmetli Kaymakamlığı, Mülkiye Müfettişliği, Mülkiye Başmüfettişliği, Teftiş Kurulu Başkanlığı’nda bulundu. Bu görevi sırasında Bakanlar Kurulu’nun 19.11.2007 tarih ve 2007/12859 sayılı kararnamesi ile Bayburt Valiliği’ne, 11.08.2011 tarih, 2011/2150 sayılı kararname ile de Aydın Valiliği’ne atandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.