264 yıllık Çakırağa Konağı muhteşem mimarisi ve romantik hikayesiyle büyülüyor
Birgi'de 264 yıl önce inşa edilen Çakırağa Konağı korunan mimari yapısı ve romantik hikayesiyle ziyaretçilerinin ilgisini çekiyor.
- MEHMET ALİ CİNTOSUN
Bir dönem Aydınoğulları Beyliği’nin başkenti olan İzmir’in tarihi mahallesi Birgi'de 264 yıllık Çakırağa Konağı, muhteşem mimarisiyle dikkat çekiyor.
Deri tüccarı Şerif Ali Ağa tarafından 1761 yılında ünlü Osmanlı mimar ve ustalarının yanı sıra İtalyan ustalara inşa ettirdiği konak, tarihe meydan okuyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın koruması altında bulunan Çakırağa Konağı, muhteşem ağaç işçiliği, duvar resimleri, İzmir ve İstanbul odalarıyla ziyarete gelen turistleri mest ediyor.
Çakırlar'ın Şerif Ali Ağa'nın biri İstanbullu, diğeri İzmirli iki eşinin olduğundan bahsediliyor. İkisinin de ayrı odası var. Bu odalar, İstanbul odası ve İzmir odası olarak anılıyor. Şerif Ali Ağa, hanımlarının memleketlerine özlem çekmesin diye odalarının duvarına şehirlerin silüetini yaptırdığı söyleniyor. İzmir odasında İzmir, İstanbul odasında İstanbul silüeti bulunuyor.
Bu muhteşem konak, müzekart ile gezilebiliyor.
Kaynak:Nazilli Havadis
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.