Dyt. İrem Özel

Dyt. İrem Özel

Kışın iştahınız artıyor mu?

Kış aylarında yaza göre iştahınızda artış hissediyor musunuz? Hazırladığınız tabaklarla doymadığınız veya çok daha sık acıktığınızı hissettiğiniz oluyor mu? Endişelenmeyin, bu konuda yalnız değilsiniz. Bu açlık veya iştah artışı hissinin altında birkaç neden yatıyor olabilir. Öncelikle detaylı bir kan tahliliyle bu durumun kan değerlerinden veya vitamin mineral eksikliğinden kaynaklanıp kaynaklanmadığından emin olmalısınız. Eğer altta yatan herhangi bir fizyolojik sorun yoksa kış aylarındaki iştah artışına sebep olabilecek diğer maddeleri gözden geçirelim. İtiraf edelim kışın su içmeyi unutuyoruz.

Su tüketimi

Tüketilen suyun azalması, açlık ve susuzluğun birbirine karışmasına ve besin alımının artmasına sebep oluyor olabiliyor, dikkat!

Evde geçirilen sürenin artması

Kış aylarında havanın erken kararması, evde geçirilen sürenin artması özellikle akşamları daha çok yeme isteğine sebep oluyor olabilir.

Hareketsizlik

Havanın soğumasından dolayı yapılan egzersizlerin azalması sebep olabilir.

Şeker içeriği yüksek ara öğünler

Ara öğündeki yanlış tercihler, özellikle şeker içeriği yüksek olanlar, hızlıca acıkmanıza ve gün içinde daha fazla şekerli besin tüketme isteğinize sebep olabilir.

Kış lezzetleri

Bir diğer tarafta da kış lezzetleri var. Birçok kişinin hayır diyemediği kış lezzetleri, kışın gelen iştah artışı ve tartıdaki kilo fazlalıklarının sebebi bu olabilir.

Bunlardan; tahin, pekmez, kestane, balkabağı, bal, helva, salep, kuru meyveler, pestil-köme porsiyon kontrolü sağlanması gereken besinlerdendir, aman dikkatli tüketin.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar