Dyt. İrem Özel

Dyt. İrem Özel

Neden mutlaka haftada bir kez balık tüketmeliyiz?

Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde pek çok balık türüne ulaşabildiğimiz için oldukça şanslıyız fakat balık sofralarımızda ne kadar yer alıyor? Veya yeteri kadar yesek bile yanlış pişirme yöntemleri yüzünden kayba uğrayan besin değerleri neler? Şubat ayında hangi balıklar tüketilmelidir?

Balık, güçlü makro besinler ve zengin vitamin-mineral içeriğinden dolayı düzenli olarak tüketilmesi gereken bir besindir. Yaşadığı denize ve mevsime göre değişmekle birlikte en çok kış aylarında çeşitli ve taze balık elde edilir.

Önerebileceğimiz ve gerekli tüketim sıklığı haftada 1-2 kezdir. Doğru pişirme yöntemleri ile sofralarımızda yer almalıdır; fırında, ızgara ya da yağlı kağıtla pişirilebilir.

Bu ayda taze ve lezzetli olarak tüketebileceğimiz bazı balıklar; hamsi, izmarit, kefal, levrek..
Bir diğer detay olarak ise uskumru, lüfer ve palamut artık yağını kaybetmeye başlar.

Balığın faydaları;

Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Özellikle mevsiminde tüketilen balık, içerdiği yağ asitleri sayesinde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir.

Hafızayı güçlendirir; içeriğinde bulunan omega-3ten dolayı beyin fonksiyonlarını olumlu etkiler.

Alzheimera karşı korur.
İnsan ömrünün uzamasıyla birlikte çağın hastalığı olarak gittikçe daha sık görülen Alzheimer’a karşı haftada 2 kez balık tüketmek büyük önem taşır.

Balık tam bir kalp dostudur. Balığın içerisindeki omega3 yağ asitleri kötü kolesterolü (LDL) düşürürken iyi kolesterolü (HDL) artırır. Kandaki trigliserid yani serbest yağların düşürülmesini sağlar.

Kemikleri  güçlendirir. Özellikle de kılçığı ile yenilebilen küçük balıklar kalsiyumdan zengin olduğundan, kemiklerin güçlenmesini sağlar.

Depresyona karşı korur.
Yapılan çalışmalar, özellikle somon, uskumru ve ton balığı gibi yüksek oranda Omega3 yağ asitlerini barındıran balıkların depresyona karşı büyük fayda sağladığını ortaya koymaktadır.

Eklem ağrılarında etkilidir.
Omega3 yağ asitleri dokuların hasar görmesine neden olan mekanizmaların geri dönüşümünü sağlayarak anti-inflamatuar etki gösteren en güçlü besin bileşenlerinden biridir.

Önceki ve Sonraki Yazılar