Dyt. İrem Özel

Dyt. İrem Özel

Yoğurt

Yoğurt, sütün laktik asit fermantasyonu sonucu elde edilmektedir. İçerisinde bulunan bazı bakteriler bu fermantasyonu yani ‘mayalanma’yı sağlamaktadır.  Süte göre laktoz oranı düşük olmakla beraber kalsiyum, protein ve kuru madde oranı yüksektir. Birçok mineralin yanında B grubu vitaminleri özellikle B2 vitamini yani riboflavin, A vitamini ve E vitamini içermektedir. Yoğurt içerdiği kalsiyumdan dolayı sadece kemik ve dişler için değil aynı zamanda içeriğindeki magnezyum ve potasyumdan dolayı kas fonksiyonları ve sinir iletimleri için önemlidir. 

Sindirim sistemi ve bağırsak florası için yoğurtta bulunan probiyotikler çok faydalıdır. Probiyotikler bağırsağın doğal florasının hastalığa neden olan her türlü zararlı organizmaya karşı korumaktadır. Bağışıklık sistemi hücrelerinin büyük kısmı bağırsaklarda bulunduğundan bağışıklığımızın güçlü kalması için tüketimi ihmal edilmemelidir.

Ne kadar tüketilmeli?

Günlük tüketilmesi gereken yoğurt miktarı diğer süt ürünlerinin tüketimine bağlı olarak değişmektedir. Eğer süt ve peynir hiç tüketilmiyorsa yoğurdu porsiyon olarak arttırmak gerekir. Ayrıca günlük alınması gereken miktar kişilerin enerji gereksinmesine göre de farklılık göstermektedir. Kahvaltılarda peynir yenildiği ve günde 1 bardak da süt tüketildiği düşünüldüğünde; öğle ya da akşam öğününde mutlaka 1 kase yoğurt veya 1 bardak ayran tüketmek gerekir. Fakat günlük beslenmenizde süt ve peynire hiç yer vermiyorsanız, günde 3-4 kase yoğurt tüketmeniz gerekmektedir. Tüketilecek yoğurdun ev yapımı ve doğal olması önemlidir.

Çocuklar; günlük 3-4 porsiyon, 
Yetişkinler; günlük 3 porsiyon, 

65 yaş ve üzeri bireyler ise 4 porsiyon süt ve süt ürünleri tüketmelidir.

Yoğurdun yeşil suyu çok kıymetli!

Yoğurdun yeşil suyu kesinlikle dökülmemeli, zengin bir vitamin kaynağı olan bu su, çorbalara karıştırılabilir veya ayran gibi içilebilir.

Yoğurtla ilgili bir diğer önemli nokta ise; kolesterol hastaları yoğurdun kaymağını tüketmemeli ve az yağlı olan süt ve süt ürünlerini tercih etmelidirler.

Önceki ve Sonraki Yazılar