Dyt. İrem Özel

Dyt. İrem Özel

Mevsim geçişlerinde nasıl beslenmeliyiz?

Hepimizin bildiği ve bu sıralar çokça duyduğumuz bağışıklık sisteminin güçlü olması ne demektir? Nasıl güçlendirebiliriz?

Öncelikle sağlıklı beslenmeliyiz, yeteri kadar uyumalıyız ve düzenli egzersizi hayatımıza dahil etmeliyiz.

Beslenme ile ilgili olan kısımlardan bahsedeyim ;
Dünya Sağlık Örgütü’nün(WHO) önerisi günlük 5-8 porsiyon sebze/meyve tüketimi olması yönündedir. Biz burada meyveyi günlük 2 porsiyonla sınırlamalıyız.

Meyve ve sebzeleri seçerken bulunduğumuz mevsime ait meyve/sebzeler olmasına özen gösterelim.

Kaliteli karbonhidrat kaynaklarını tercih etmeliyiz. Örneğin;  tam buğday, çavdar, bulgur, siyez gibi.

Proteinden yeterli ve zengin beslenelim.  İhtiyaç kişiden kişiye değişmekle beraber günde 1 veya 2 adet yumurta yemeye özen gösterelim.

Bağırsak sağlığımız, bağışıklık sistemimizin sağlığını da direkt olarak etkilediği için probiyotik/prebiyotikler yeteri kadar tüketelim. Bunları içeren besinler: süt, yoğurt, kefir, turşu, tarhanadır.

Toksinlerin atımını ve metabolizmanın sürekli aktif tutabilmesini sağlamak için günlük su tüketimimizi artıralım.
Haftada en az 1 kez omega-3 açısından zengin olan balığımızı tüketelim, asla ihmal etmeyelim. Ayrıca balıkta bulunan omega-3 hafızamızın güçlü kalmasını ve alzheimerı önlemeye de yardımcıdır.

İçinde bulunduğumuz bu kritik dönemde D vitamini çok konuşulan vitaminlerden birisi. Eğer eksikliği söz konusu ise mutlaka takviye alalım(Kandaki normal değeri; 50-70ng/ml).

Bu dönemde bitki çaylarının faydalı etkilerinden de yararlanabiliriz; ıhlamur, adaçayı, kekikçayı, kuşburnu, yeşilçay gibi çaylardan size zararı dokunmayacak olanları kullanabilirsiniz. Gebe, emziren anneyseniz veya kronik hastalığınız varsa bitki çaylarını tercih etmeden önce doktorunuza veya diyetisyeninize danışmanızda fayda var.
Tüm bu beslenme önerilerinin dışında günde en az 7 saat uyumalıyız.

Kalp damar hastalıkları riskimizi en az düzeye indirebilmek için de haftada 3 kez bile olsa 30-45 dakika olmak üzere hafif yürüyüşümüzü yapmalıyız.

Sağlığımız en değerli hazinemizdir. Lütfen kaybetmeden önce kıymetini bilelim.

Önceki ve Sonraki Yazılar