M.Şevket ALTINAYAR

M.Şevket ALTINAYAR

BÜYÜKŞEHİR BİLMECESİ

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin TANRIVERDİ, Mayıs ayının ortalarında yaptığı açıklamada, 2014 yılının mart ayında yapılması gereken mahalli idareler seçimlerinin mecliste grubu bulunan diğer partilerden teklif gelmesi halinde yapılacak anayasa değişikliğiyle öne çekilebileceği söylemişti. Bu açıklamanın ardından 3 aya yakın zaman geçti.

Genel hava şu..

Mahalli idareler seçimlerinin önümüzdeki yıl Ekim/ Kasım aylarına çekilmesi bekleniyor. Bilindiği gibi AK Parti Hükümeti, aralarında Aydın'ın da bulunduğu 13 ili 'büyükşehir' statüsüne dönüştürmek için start verdi. İçişleri ve Maliye Bakanlığı'nın ortaklaşa hazırladığı tasarıya göre, daha önce açıklanan Aydın, Denizli, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Balıkesir, Van, Manisa, Hatay, Malatya ve Mardin büyükşehir ilan edilecek. Böylece 29 il büyükşehir statüsünde olacak.

Peki, Aydın 'büyükşehir' olunca yaşantımızda ne gibi değişimler olacak? Artıları, eksileri neler? Nazilli, Aydın 'büyükşehir' olunca ne kazanacak, ne kaybedecek?

İşte vatandaş bunu bilmiyor (!)

Aydınlatılmasını bekliyor.

Yaptığımız son ankette Nazilli'nin 'büyükşehir'e sıcak baktığı ama artıları, eksileri konusunda bilgi eksikliğinin varlığı ortaya çıkmıştı.

İşte bu noktada, AK Parti Nazilli İlçe Başkanı Tacettin PİRİNÇ'e, CHP Nazilli İlçe Başkanı Cavit YENİPAZARLI'ya ve MHP Nazilli İlçe Başkanı Kürşat Engin ÖZCAN'a, 'büyükşehir'in artılarını, eksilerini sorduk. Nazilli bu değişimden nasıl etkilenecek? AK Parti'nin, CHP'nin, MHP'nin bu konuya bakış açısı açılarını 3, 4 ve 5. sayfalarımızda okuyabilir, dilerseniz gazetemizin internet sayfasına (www.nazillihavadis.com) yorum yaparak, görüşlerinizi paylaşabilirsiniz.

Aydın ilinin 'büyükşehir' olması durumunda kent merkezinde ve ilçelerde yaşayan 1 milyona yakın insanın hayatının ne şekilde etkileneceği belirsizliğini koruyor.

Hangi beldeler kapanacak?

Köyler mahalle olacak mı?

Orman köylüsünün durumu ne olacak? Özellikle ilçe, belde ve köylerde yaşayan vatandaşlara bir takım faturalar çıkması söz konusu.. Kırsal kesimde yaşayan vatandaşlar ise hayatlarında ilk defa bazı vergilerle, bazı faturalarla ve imar işleri de dahil ekstra bürokratik işlemlerle tanışacak.

'Büyükşehir'in artılarına gelince..Genel kanı şöyle:

Büyükşehir olan kentlerde 'metropol' ilçeler oluşturulacak. Her yeni ilçe için imar planı hazırlanacak. Belediyeler spor, kültür tesisleri, otoparklar, toptancı halleri, bulvar, cadde gibi alanların inşasına girişecekler. Tüm bu hareketlilik gayrimenkul piyasasını da canlandıracak. Yeni projeler, yeni yatırım alanları anlamına geldiği için de yatırımcıya fırsatlar doğacak.

Büyükşehir olan kentlerde yeni cazibe merkezleri oluşacak ve bu yerlerde gayrimenkuller değerlenecek.

Öte yandan yatırımlar doğrudan merkezden geleceği için kalkınma daha hızlı gerçekleşecek. Belediye hizmetleri tek elden ve koordineli bir şekilde yürütülebilecek. Hizmet standart hale gelecek, kent görünümüne, imajına daha çok önem verilecek. Artan bütçe ile daha çok proje hayata geçirilecek. Aydın daha çok yatırımcıyı çekecek ve dışarıdan daha fazla göç almaya başlayacak. Şehrin dışındaki yerler, şehrin en önemli merkezi haline gelecek.

* * *

AK Parti, Aydın'ın 'büyükşehir' olmasına olumlu yaklaşırken, Nazilli İlçe Başkanı Tacettin PİRİNÇ, büyükşehir ile kalitenin artacağını savunuyor. PİRİNÇ, Aydın'ın büyükşehir olunca her şeyden önce Merkezi Hükümet'ten gelen kaynağın iki katına çıkacağını, istihdamın artacağını, ilçelerde, köylerde ciddi imar birlikteliği sağlanacağını ve Büyükşehir Belediyesi'nde bulunacak mimar, harita, çevre ve şehircilik mühendisleri ile belediye hizmetleri daha kaliteli ve verimli şekilde verileceğini söylüyor.

MHP, 'büyükşehir' konusuna daha ılımlı yaklaşıyor. Uygulama aşamasında kendilerinden fikir alınmamasına tepki gösteren Nazilli İlçe Başkanı Kürşat Engin ÖZCAN, “Masa başında yerel şartları bilmeksizin, seçim hesapları ile yapılacak uygulamaların olumlu sonuç doğurmayacağı aşikardır. Nazilli kademe belediye olmamalıdır. Yerel şartlara en uygun olan 'Pergel Büyükşehir' uygulaması tercih edilmeli, 'bütünleşmiş büyükşehir' uygulaması tercih edilmemelidir” şeklinde görüş bildiriyor.

CHP ise Büyükşehir Yasa Tasarısı'nın kanunlaşmasıyla birlikte Aydın ilinin bir çok sorunla karşılaşacağı endişesini kamuoyuyla paylaşıyor. Nazilli İlçe Başkanı Cavit YENİPAZARLI, köylerden emlak vergisi, su parası, katı atık bedeli alınacağını ama bu köylere hizmet götürülmeyeceğini örnekleriyle anlatıyor:

“Bozdoğan'ın Örtülü köyünün çöpünü alamayacaksınız; Karacasu'nun Yukarı Görle köyünün yolunu yapamayacaksınız; Nazilli'nin Yenice köyünde bir tavuk kümesi yapmak isteyen köylüden proje, ruhsat, harç isteyeceksiniz ama hizmet götüremeyeceksiniz. Çünkü buna uygun alt yapınız yok. Bütçeniz yok, kadronuz yok, teknik donanımınız yok. O zaman apar topar yangından mal kaçırırcasına bütün bu yoklara rağmen bu şehirleri 'büyükşehir' yapmanın anlamı ve mantığı nedir?”

* * *

Aydın 'büyükşehir' olunca ne olacak? Artılarını, eksilerini sizlerle paylaştık. Görünen o ki, Aydın’ın ‘büyükşehir’ olması ‘bilmece’ gibi.. Yaşayıp, göreceğiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar