HARPASA ANTİK KENTİ VE ESENKÖY (ARPAZ)

01.jpg

Aydın ilinin Nazilli ilçesine bağlı Esenköy, ayanlık döneminden kalma Arpaz bey kulesi ve konağı ile biliniyor. Burası restorasyon sürecine girdi. Yakında bakımsız görüntüsünden kurtulup yeni haline kavuşacak. Arpaz bey kulesi gerçekten muazzam bir yapı ancak hakkında bir çok bilgi ve haber mevcut. O yüzden ben kulenin sırtını yasladığı tepede bulunan Harpasa antik kenti ve eteklerindeki Esenköy’den bahsetmek istiyorum.

02.jpg

Arpaz Bey Kulesinden Daha Yukarılara Çıkın

Esenköy’de bulunan Harpasa antik kentinin surları etrafındaki yollardan geçen herkesin gördüğü ancak çok az kişinin yakından görmek için çıktığı bir yer.  En az 2500 yıllık bir Karia yerleşimi olan Harpasa, Akçay vadisine geçiş noktasında Menderes ovasını gören hâkim bir tepede olmasından dolayı önemli bir kent. 

03.jpg

“Akarsu Kenti”

Kent de Helenistik, Roma, Bizans, Beylikler ve Osmanlı dönemlerinde kesintisiz şekilde oturulmuş. Menderes nehrinin önemli bir kolu olan Akçay’ın hemen yanında olmasından dolayı da ismine “Akarsu kenti” anlamına gelen Harpassos/Harpasa konulmuş. Kentte surların dışında bir kısmı sağlam kalmış antik tiyatro mevcut. 2500 kişi kapasiteli. Muazzam bir manzaraya sahip. İlginç bir şekilde tiyatronun sahne kısmı günümüzde su deposu olarak kullanılıyor.

04.jpg

Tiyatronun yukarısında Bizans döneminden kalma surlar görülebilmekte. Bu dönemde daha çok tepenin üst kısımları iskân görmüş.

05.jpg

Muhteşem Menderes Ovası Manzarası

Kuleyi görmeye gelen ziyaretçilere benim tavsiyem antik tiyatroya çıkarak muhteşem panoramik manzarayı görmeleri. Ki bu manzara içerisinde Menderes ovası, Akçay ovası, Aydın dağları, Madran dağı, Nazilli ilçe merkezi ve birçok köy ve güzelliği bulabilecekler.  

06.jpg

Köy Sokaklarında Gezin

Köy merkezi ise çok ilgi çekici sivil mimari örneklerine sahip. Camisi, taş evleri, konakları, çeşmeleri ile gezilmesi gereken bir yer.

07.jpg

Esenköy’ü ziyaret edin. Arpaz bey kulesi ve konağını gördükten sonra antik kentinin surları arasında tarihte bir yolculukla köy merkezine inip sokaklarında gezin. Ekoturizm için aslında dolu dolu bir yer olduğunu göreceksiniz.  Tabi bunun için ise kule, antik tiyatro, surlar ve köy merkezi arasında rahat ulaşımı sağlayacak bir patika yol açılmalı. Bu yolda “Antik Tiyatro”, “Kuzey Surları” gibi tabelalarla yönlendirme yapılmalı. Antik tiyatronun da birçok basamakları da yerine oturtulur toplanırsa çok daha güzel olur.

08.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar